در گفتگو با مدیریت عامل شرکت آلیاژگران و نماینده شرکت زیمنس مطرح شد:
شرکت آلیاژگران دنیای کنترل، در سال ۱۳۷۱ به منظور تکمیل ظرفیت تولید شیرآلات صنعتی در رده آب و بخار در راستای تامین نیازهای صنعتی و ساختمانی و به ویژه صنعت نفت و گاز کشور تأسیس گردید. این شرکت همراه با شرکت آفرش، دیگر عضو مجموعه با زمینه تولید شیرآلات صنعتی ساختمانی توانست برای نخستین بار تامینکننده حجم زیادی از نیازهای کشور، که آن زمان با مشکل واردات مواجه بود، باشد.
در سال ۱۳۷۳ شرکت لندیس (Landis+Gyr)، بزرگترین و پیشروترین شرکت جهانی در زمینه کنترل هوشمند ساختمان (BMS)ÂÂÂÂÂ و کنترل تجهیزات سرمایش، گرمایش، تهویه و تهویه مطبوع (HVAC) مستقر در سوئیس، با توجه به شناخت کامل از مؤسس و بهویژه حصول اطمینان از امکانات بالقوه این مجموعه (آفرش و آلیاژگران)، نمایندگی انحصاری خود در ایران را به این شرکت اعطا نمود.
در اواسط سال ۱۳۷۴ شرکت زیمنس (Siemens) برای تکمیل گستره کاری خویش در کنترل و مدیریت ساختمان تصمیم به خرید شرکت لندیس گرفت که متعاقباً پس از بررسیهای ویژه، نمایندگی خود را مجدداً به شرکت آلیاژگران اعطاء نمود.
در ادامه گفتگوی «مهندس محمدرضا ناجیان»، سردبیر ماهنامه تهویه و تاسیسات را با «مهندس کوروش اکبری»، مدیرعامل شرکت آلیاژگران دنیای کنترل و نمایندگان زیمنس در سوئیس، از نظر خواهید گذراند.
- لطفاً خودتان را معرفی کنید و از برندتان بگویید و اینکه هدف از حضور برند شما در ایران چیست؟
امبلیدو: نام من «لوئیس امبلیدو» است و برای زیمنس اینترنشنال کار میکنم. شرکت ما در سوئیس قرار دارد. ما به دنبال شرکای دیگری در کشورهای گوناگون هستیم تا منابع خود را در اختیار آنها قرار دهیم و راهحلهایی را برای بهینهسازی در اختیار آنها بگذاریم. ما حمایتهای اولیهای را از شرکای خود انجام میدهیم و هدف اصلی ما سرمایهگذاری آتی و رشد بیشتر میباشد. ایران یکی از بهترین کشورهایی است که خواستار سرمایهگذاری در آن هستیم و این بهترین پیغامی است که میتوانیم به بازار بدهیم.
- در واقع کشور ایران مرکز خاورمیانه برای شما است؟
امبلیدو: دقیقاً، زیمنس اینترنشنال مسئول ارائه محصولها و سرویسها به کل کشورهایی است که در آنها حضور دارد. شرکت زیمنس در خاورمیانه، آفریقا، اروپا و آمریکا فعالیت میکند. بهعلاوه آفریقا مکان بسیار مهمی برای توسعه میباشد و این روزها نیز از اهمیت ویژهای برای ما برخوردار است و همچنین خاورمیانه نیز دارای شرایط رشد و توسعه بالایی میباشد؛ مسلماً ایران یکی از مهمترین کشورهای خاورمیانه میباشد، زیرا ایران دارای رشد اقتصادی مطلوبی است. این موضوع دلیل اصلی برای سرمایهگذاری در کشور ایران است.
- لطفا شما نیز خود را معرفی نمایید؟
سایندر: نام من «کورت سایندر» است و در شرکت فناوری زیمنس فعالیت میکنم و تمرکز ما بر روی تجهیزات OEM میباشد. ما در فکر ارتباط جهانی با تولیدکنندگان گوناگون هستیم و مسئولیت ما حمایت و آموزش مردم، بازار و شرکتهای تولیدی ایرانی و توسعه آنها میباشد. ما به دنبال شرکای گوناگونی هستیم. تا آنها را حمایت نماییم و تجهیزها و هر آنچه نیاز دارند را در اختیار آنها قرار دهیم، تولیدکنندگان تجهیزاتی مثل چیلر، هواساز و دستگاههای تهویهمطبوع هدف ما می باشد. ما ارتباط گستردهای با ایران داریم و در فکر گسترش سرمایهگذاری در آن هستیم. به علاوه ما مسئول آموزش نیز میباشیم و به آموزش تولیدکنندگان میپردازیم.
مهندس اکبری: در تلاش برای دستیابی به شرکت های OEM بیشتری هستیم و از تجهیزات زیمنس و محصولهای OEM استفاده میکنیم. محصولات زیمنس دارای قیمت مناسب و کیفیت بالایی در بازار میباشند و دارای گارانتی معتبر و پشتیبانی مطلوبی نیز هستند. اگر هر گونه مشکلی درباره محصولات مصرفی ما ایجاد گردد، شرکت زیمنس سوئیس در مورد هر دو نوع از محصولهای BMS و OEM ما را یاری میدهد.
- چه مدت است که زیمنس در ایران حضور دارد؟
مهندس اکبری: زیمنس حدود 150 سال است که در ایران حضور دارد که در قسمت ساختمان و سیستم هوسمند عمر فعالیت زیمنس به 25 سال می رسد که به علت خرید شرکت لندیس (که در آن زمان شرکت آلیاژگران نمایندگی آن را بر عهده داشت) توسط زیمنس، به نوعی می توان گفت شرکت آلیاژگران قدیمی ترین نماینده زیمنس در این حوزه در ایران می باشد.
- آیا تمرکز شرکت شما بر روی BMS است؟
مهندس اکبری: پروژه های BMS و اعلان حریق و شرکت های OEM. در مواردی محصولهای مذکور به طور ترکیبی بهکار میروند. در زمان گفتگو درباره محصولهای OEM با محصولهایی با انواع گوناگونی نظیر هواساز، بویلر، چیلر و انواع مشابه دیگر سر و کار داریم. برای مثال در مورد تهویه، محصولهای OEM در واحدهای فنکویل و هواساز بهکار میروند. در مورد BMS نیز مانند OEM محصولهای خوبی وجود دارند. محصولهای BMS و OEM کیفیت بالایی توسط شرکت زیمنس تولید میشوند. در زمان خریداری برخی از تجهیزها از شرکتهای ناشناخته، اتصال اجزاء مذکور برای تشکیل یک سیستم یکپارچه بسیار دشوار میگردد و مشکلهایی در زمان راهاندازی بر روی BMS ایجاد می نماید. در واقع محصولهای با کیفیت OEM بخشی از اجزاء BMS با کیفیت را تشکیل میدهند.
- شرایط BMS در جهان و ایران چگونه است؟
سایندر: اولین مرحله، دستیابی به راهحلهای استاندارد میباشد. مواردی نظیر ایمنی حریق و کنترل ایمنی اولین مرحله برای آغاز پیشروی به سوی سطح کیفی بالاتر ساختمانی میباشد. در جایی با انرژی مصرفی بالا، اولین مورد ضروری، اندازهگیری انرژی و بهینهسازی آن میباشد. پیش از نصب و اجرای سامانه مدیریت ساختمان، کنترل و عایقکاری بهینه الزامی میباشد. عایقها، تعویض شیرها و تجهیزهای قدیمی نیز الزامی میباشد. مرحله بعدی نیز تحلیل انرژی و بهینهسازی آن میباشد.
- در اروپا ساختمانها در چه سطحی قرار دارند و ساختمانهای ایران در چه شرایطی است؟
امبلیدو: این مورد مرحلهای و گام به گام است. در ابتدا کنترل انرژی ساختمان و سپس امکانسنجی کنترل انرژی در شهر. زیرا مصرف انرژی در نواحی گوناگون شهر تغییر میکند. شما باید بدانید که چه زمانها و مکانهایی مصرف انرژی بالاتر میباشد. در چه مناطقی مصرف انرژی بالا و در چه مناطقی مصرف انرژی پایین است. در اروپا شرایط مذکور مهیا گردیده است و انرژی مصرفی تمام ساختمانها اندازهگیری میگردد و بهصورت آنلاین نیز انرژی مصرفی ساختمانها قابل مشاهده میباشند و شما بخشهایی از شهر با لزوم مدیریت انرژی بالاتر را به راحتی مشاهده میکنید. بدینترتیب شما قادر به تغییر جریان انرژی میباشید و سپس میتوانید به مرحله بعدی بروید. تحلیل شبکه نیز در این مورد الزامی میباشد. آگاهی از انرژی مصرفی بیشتر یا کمتر نواحی و ساختمانهای گوناگون الزامی میباشد. دادههای انرژی به ایستگاه مرکزی فرستاده میشوند تا میزان مورد نیاز انرژی مشخص گردد.
مهندس اکبری: گفتگو در مورد BMS در واقع گفتگو در مورد یک راهحل کلی و نهایی میباشد. ابتدا باید پایش انرژی اجرا شود و سپس سامانهای برای بهینهسازی انرژی پیشنهاد گردد. سیستم مورد نظر میتواند در بر گیرنده سیستم کنترل HVAC، Access، CCTV، PMS، FAS و غیره باشد.
باید بدانید که BMS با سیستمهای کنترل مذکور معنی پیدا میکند و یکی از اهداف مهم استفاده ازBMS ایجاد سناریوی عملکرد یکپارچه می باشد، به عنوان مثال در زمان اعلان حریق، دوربین نزدیک به اولین دتکتور دود و یا حرارت با چرخش خود و به تصویر کشیدن آن زون، این امکان را به اپراتور BMS و Fire می دهد که با مشاهده خود در مانیتور سناریو های خروج و یا اطفا را بهصورت سریع پیادهسازی کند. لذا بهصورت کلی نداشتن هر یک از زیر سیستم ها و نداشتن امکان کنترل و یا مانیتورینگ باعث خروج موضوع از BMS می شود.
- میزان فعالیت شما در کشورهای سراسر جهان نظیر ژاپن، آسیای شرقی و کشورهای دیگر چه قدر است؟
امبلیدو: ما دارای شعبههایی در آفریقا، خاورمیانه، اروپا و آمریکا هستیم. دفاتر دیگری نیز در جاهای دیگر وجود دارند. ما دفاتری در آسیا نظیر سنگاپور، چین، دفتری در شیکاگو، در اروپا (سوئیس) و غیره داریم.
- شما 25 سال است که در ایران فعالیت میکنید، نظر شما در مورد وضعیت و سطح ایران بعد از این سالها چیست؟
امبلیدو: ایران یک کشور ویژه است و مشاهده میشود که در این 25 سال چیزهای زیادی رخ داده است. سطح دانش افزایش یافته است و افزایش آگاهی مذکور تضمینی برای پیشرفتهای آتی میباشد. دانشگاههای ایران کار خود را به بهترین شکل انجام میدهند. بهعلاوه افرادی که از طریق زیمنس آموزش دیدهاند بسیار باهوش و توانا میباشند و به راحتی موارد گوناگون را فرا میگیرند. به دلایل مذکور پیشرفت ایران بسیار آسانتر میباشد و ترکیب دانش و تجربه راهی به سوی جلو خواهد بود. در طول دو سال بازدید از ایران، تولیدکنندگان محصولهای حوزه های نفتی بسیاری را دیدهام و پتاسیل بالای بازار را مشاهده کردهام. با همکاری با پژوهش بازاریابی در بریتانیا، انگلیس، پتانسیل بالای بازار در ایران را مشاهده نمودم. در همین ایام در ایران 5 کنفرانس گوناگون برای ارتباط با تولیدکنندگان برگزار شده است. از طریق ارتباط با تولیدکنندگان و حمایت و آگاهی از شرایط اقتصادی ایران میتوان پتانسیل بالایی را مشاهده نمود و از لحاظ تجهیزهای تجدیدپذیر نیز علاقه و توجه بیشتری توسط دولت مشاهده میگردد. مسلماً کار در این مورد بسیار مهم است. پتانسیل بالایی برای انرژیهای تجدیدپذیر در آینده وجود خواهد داشت.
- آیا شما دارای برنامهای برای گسترش فعالیتهای خویش در بخش صنعت هستید؟
مهندس اکبری: در بخش صنعت، زیمنس دارای نمایندگان بسیار فعال و با تجربه ای در زمینه های مختلف می باشد که در برخی از پروژه ها بصورت تیمی با هم حضور پیدا میکنیم. لازم به ذکر است که زیمنس با توجه به سابقه خود در صنعت می توان گفت که بی رغیب است.
سایندر: باید اضافه کنم که در زیمنس برنامههای آموزشی زیادی وجود دارد. ما سمینارهایی را برای ماههای آتی ( نوامبر و دسامبر) برنامهریزی نمودهایم. در مورد توسعه فناوری، راهحلهای تکمیلی، کنترل بهتر و غیره. ÂÂÂÂÂ
مهندس اکبری: آموزشهایی در مورد OEM و آموزشهای مفید دیگری در دستور کار زیمنس قرار دارند. سمینار مذکور ابتدا در تهران برگزار میشود و سپس و در شهرهای دیگر نیز ادامه مییابد که اطلاعات دقیقتر در ماهنامه شما اطلاعرسانی خواهد شد.
- نظر شما در مورد آینده و فعالیتهای آتی در ایران چیست؟
امبلیدو: با توجه به پتانسیل بالای ایران، آینده ایران بسیار روشن است. از سوی دیگر کاهش انرژی مصرفی و کاربرد فناوریهای پیشرفتهتر و انرژیهای تجدیدپذیر، فرصتی طلایی برای دستیابی به اهداف انرژی در10 سال آتی ایران میباشد.
- شما دارای تجربههای بیشماری در مورد انرژی و ساختمانهای سراسر جهان، پیش و بعد از معرفی سامانه BMS هستید. واقعاً بازده یا کارآیی واقعی سامانه BMS در ساختمانها چیست؟ سامانه BMS شرکت شما تا چه میزانی مصرف انرژی ساختمان را کاهش میدهد؟
سایندر: پاسخ سوال شما آسان نیست. هر پروژهای دارای ویژگیهای خاصی میباشد و کاهش انرژی 10 تا 20 درصدی از طریق کاربرد سامانه BMS قابل حصول میباشد. فن ها و پمپ ها، شیرها و شیرهای سهراهه باکیفیت و نصب صحیح آنها، اندازهگیریها و پایش دقیق، راهاندازهای صحیح و کاربرد انرژیهای جایگزین، بهینهسازی انرژی مذکور را تا بیش از 20 درصد نیز امکانپذیر میسازد.
مهندس اکبری: باید اضافه کرد که باور اینکه استفاده از اسم BMS در ساختمان ها قرار است معجزهای درکاهش مصرف انرژی ایجاد کند را فراموش کنیم. سیستم BMS زمانی کارا خواهد بود و به صرفهجویی حتی 20 الی 30 درصدی انرژی خواهد رسید که دارای امکان کنترل و یا مانیتورینگ تمامی زیر سیستم ها ( تهویه، روشنایی، کنترل تردد، اعلان و اطفا حریق، آسانسورها، دیزل و ...) و همچنین ادوات سنجش و کنترل با درصد دقت بالا باشد.
- با سپاس از وقتی که به ما اختصاص دادید